vineri, 22 mai 2015

Planul nutrițional pentru vară


         Dieta pe timpul verii este foarte complexă. De la un consum adecvat de lichide, activitate fizică zilnică, până la o alimentație echilibrată, variată și colorată, daca tot ne permite anotimpul luxul acesta. 

         În primul rând consumați fructe, legume și leguminoase proaspete și din surse sigure. Optați pentru mese mici și dese, colorate și bogate în surse excelente de nutrienți, și sărace în grăsimi saturate.

Micul-dejun trebuie este o sursă de energie și de aceea nu trebuie trecut peste. Poate fi compus dintr-un bol cu lapte degresat/iaurt grecesc + un pumn  de fructe proaspete, cereale integrale și semințe de in, de cânepă, puteți adăuga și goji/2 felii de pâine integrală/crackers integrali cu semințe cu pastă de avocado/pastă de brânză cu diverse legume/ouă fierte etc.
Cele două gustări din zi au rolul de a oferi senzația de sațietate și de stopa mâncatul compulsiv de la mesele principale. Pot fi compuse din iaurturi degresate/grecești cu fructe de padure, semințe oleaginoase, fructe și legume proaspete, înghețate din fructe congelate și date prin blender, pizza sănătoasă: o felie de pepene roșu și peste alte fructe de vară, etc.
Prânzul este o sursă importantă de energie de care ai nevoie în cealaltă parte a zilei. Consumați supe creme de legume, dar să le preparați cât mai simplu, supe clare de legume și bucățele de carne de calitate superioară, mai ales ca avem nevoie de cât mai multe lichide pentru a nu ne deshidrata din cauza temperaturilor crescute. Diverse salate de fructe sau de legume, cât mai colorate, cu dressing-uri din iaurturi, zeamă de lămâie și ulei de măsline. Legume înăbușite la cuptor, paste integrale, diverse soiuri de pește la cuptor și sushi sunt alte variante sănătoase de prânz variat și fresh de vară.

Cina trebuie servită cam cu 2-3 ore înainte de somn. Având în vedere că ziua s-a mărit, mulți dintre noi ne punem la somn mai tarziu. Calculați în așa fel, încât să nu adormiți cu stomacul plin. Variante light de cină ar fi: paste integrale cu roșii de grădină/ciuperci proaspete, carne de vită la grill cu leguminose și orez brun, vinete la cuptor umplute cu diverse legume, lasagna cu spanac/dovlecei, mini-sandwich-uri cu brânzeturi și bucațele de pui/pește și o salată de legume colorată, quinoa cu fructe de mare și legume, frigărui din legume, brânzeturi și carne.
                În al doilea rând consumați un aport adecvat de lichide, atât apă, cât și ceaiuri, supe și multe fructe și legume proaspete care au un conținut mare de apă. Luați-vă peste tot unde mergeți apă cu voi pentru a evita deshiratarea, durerile de cap și în unele cazuri și leșinul datorită temperaturilor ridicate. Consumul de apă vă va face pielea mai frumoasă, mai strălucitoare și părul va arata îngrijit și sănătos.
         În ultimul rând, nu uitați de activitea fizică zilnică. Pentru a avea o stare de sănătate bună atât fizică, cât și pshică e nevoie de cateva minute bune de sport pe zi, de orice fel. Profitați de faptul că anotimpul cald oferă atâtea variante de a face sport în aer liber, de la datul cu bicicleta, la alergat, înot, până la plimbatul câinelui, săritul coardei sau exerciții fizice într-un parc etc.
       Adoptați un stil de viață echilibrat și o alimentație sănătoasă și colorată pe timpul verii pentru a beneficia de toate aspectele/efectele pozitive și pentru a avea un corp frumos, antrenat și sănătos!

P.S. Urmăriți aplicația Catwalk15,  o găsiți atât pe Instagram, cât și pe Twitter. Dacă tot a venit vara să ne expunem trupurile sănăoase și frumoase în cele mai exclusive ținute!


Cu drag,

Nutriționist-Dietetician Camelia Mesesan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu