luni, 11 mai 2015

Obezitatea


Obezitatea are o contribuție majoră în secolul 21 în ceea ce privește mortalitatea prematură la nivel global. A devenit precum o epidemie. Prevalența în rândul adulților și, în special, a copiilor crescut în mod dramatic într-o singură generație. O prevalență ridicată afectează aproape toate țările bogate și este în creștere rapidă în rândul populațiilor mai bogate din țările mai sărace. Povara de sanatate care rezulta este deja semnificativă și ca urmare a creșterii, apar poveri mai mari cu privire la serviciile de sănătate, asupra familiilor și asupra serviciilor de sprijin social, precum și reducerea productivității economiilor naționale.

Ultimele anchete epidemiologice publicate in 2003 au arătat că greutatea medie a francezilor a ajuns de la 68,4 kg în 1997 la 70,1 kg în 2003. 30% din francezi sunt supraponderali, 11, 3% sunt obezi, iar în prezent mai bine de 5,3 milioane de francezi sunt obezi, iar 14,4 milioane, supraponderali.

Există tot mai multe studii importante care precizează legătura puternică între obezitate și predispoziția spre disfuncțiile de reproducere și că hormonii pot indica severitatea acestei disfuncții atât la femei, cât și la bărbați. În plus, supraponderalitatea sau obezitatea atrage după sine renumitul sindrom al ovarului polichistic, cea mai frecventă cauză de infertilitate la femei. Studiile dezvăluie din păcate, că următoarele generații vor avea probleme de fertilitate datorită creșterii îngrijorătore de obezi sau supraponderali. Un studiu elaborat pe modele de animale obeze a demonstrat faptul că îmbunătățirea stilului de viață și a activității fizice poate acționa ca un întrerupător de circuit care nu doar îmbunătățește starea generală de sănătate, ci și restabilește fertilitatea.



Alte studii evidențiază faptul că o dietă mediteraniană are un rol esențial în prevenirea obezității. Totodată, tratează sindromul metabolic și reduce riscul cardiovascular asociat. Această dietă este corelată cu efectul asupra genelor ADN. Modificările epigenetice din organism ar putea explica rolul protector al dietei mediteraneene împotriva obezității.
Obezitatea este o boală metabolică care afectează o mulțime de persoane, iar dacă nu se iau măsuri de implementare a unuil stil de viață sănătos și de îmbunătățire a activității fizice, generațiile următoare vor avea tot mai mult de suferit. Este mai bine să previi, decât să tratezi.

Cele 11 puncte ale unei strategii elementare pentru prevenirea obezității și păstrării unei stări generale bune de sănătate:

1. Reduceți consumul de sare ( sau cel puțin nu le sărați înainte să le gustați)
2. Reduceți consumul de grăsimi animale (carne grasă, mezeluri, slănină, untură) și creșteți consumul de grăsimi de origine vegetală (uleiuri de măsline, arahide, porumb, floarea-soarelui, soia, rapiță, sâmburi de struguri); Sporiți consumul de uleiuri marine (pește, mai ales pește gras din mările reci);
3. Reduceți consumul de zaharuri rafinate ( cu digestie rapidă - zahăr adăugat în alimente, bomboane, ciocolată, produse de patiserie), înlocuiți-l cu fructe, miere de albine, zahăr brun, ștevie, xilitol - recomante și pentru diabetici);
4. Creșteți consumul de fibre alimentare: legume cu frunze verzi, crude, fructe;
5. Creșteți consuul de lichide - măcar 1,5 l apă pe zi, mai mult în condiții climatice dezagreabile;
6. Reduceți consumul de băuturi carbogazoase, alcoolice sau alcoolizate;
7. Echilibrați si diversificați alimentația, Evitați monotonia. Faceți ca mesele să fie variate, apetisante, colorate;
8. Nu neglijați micul-dejun - cea mai importantă masă din zi, indiferent de vârstă - îți va oferi energia necesară de care ai nevoie pe parcursul întregii zile, previne obezitatea;
9. Mâncați în liniște și mestecați suficient alimentele.
10. Evitați consumul de tutun. Reduceți nr. de țigări în caz că fumați;
11. Faceți sport - săriți coarda, alergați, orice vă place, dar este extrem de importantă mișcarea atât în prevenția obezității, cât și pentru a avea o stare de sănătate ideală.


Pentru mai multe detalii, vă las un articol scris de mine: http://sanatate.bzi.ro/obezitatea-si-consecintele-ei-47587

Pentru a avea o sănătate de fier, o dispoziție excelentă și un corp frumos și îngrijit, îmbunătățește-ți stilul de viață și fă mai multă mișcare. Toate acestea au rezultate frumoase, cu beneficii asupra poziției tale în societate. Alege să fii un om frumos! Alege aplicația Catwallk15 și fii fashion și frumos într-un mod sănătos!



Cu drag,

Nutriționist-Dietetician Camelia Meseșan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu