joi, 4 iunie 2015

Pepenele verde - un fruct sănătos și răcoritor de vară



Pepenele verde este un fruct foarte răcoritor și în același timp foarte sănătos, ideal pentru zilele toride de vară. Poate fi consumat în multe moduri, iar cantitatea mare de apă ce o conține hidratează intens organismul și potolește setea de mii de ani. Se spune că în timpul rătăcirilor prin deșert, israeliții tânjeau după pepeni galbeni și verzi pe care îi mâncaseră în țara piramidelor, de aici și producția principală de pepeni verzi din Egipt și țările medireraneene, fiind originari din deșsertul Klahari, Africa de Sud, de unde s-au răspândit în toate zonele cu climă caldă.

Compoziția acestui fruct este similară cu a celorlalți pepeni, deși conține cantități mai mici de vitamina C, folați, fier și potasiu, și cantități mai mari de betacaroten (provitamina A), vitamina B1 și vitamina B6.
Proprietățile sale sunt: 90-95% apă, această apă fiind apă vie, care a fost în contact intim cu protoplasma celulelor vegetale. Conțin puțin zahăr (5,4%), nicio grăsime (0,1%) și o cantitate onorabilă de proteine (0,9%). De asemenea, hidratează, remineralizează, alcalinizează, este diuretic și laxativ.

Este indicat în cazul bolilor care afectează rinichii și tractul urinar (insuficiența renală, litiază, infecție), în tratamentele depurative. Persoanele suferinde de Diabet zaharat tolerează bine acest fruct datorită conținutului scăzut de zahăr, din moment ce furnizează doar 32 kcal/100 g și produce o senzație imediată de sațietate, util și în dietele personalizate de pierdere în greutate.

Pepenele verde este o sursă excelentă de antioxidanți care au rolul de a neutraliza radicalii liberi care duc la deteriorarea celulelor și a menbranelor celulare, pentru aceasta este ideal în prevenția bolilor cardiovasculare, a diferitelor tipuri de cancer, boli ale sistemului osos, astm.

Miezul pepenelui conține o serie de semințe de diferite culori, care sunt foarte valoroase și pline de nutrienți, în special în vitamina E, riboflavină, vitamina B6, acid pantotenic, acid glutamic, triptofan, lizină, tiamină. Pot fi consumate atât crude, direct din pepene, dar și uscate sau coapte, adăugate în salate și alte preparate.
Reprezintă o sursă adevărată de sănătate datorită tuturor proprietăților și a conținutului mare de apă. Se poate consuma:

1. Proaspăt
2. Sucuri - recomandate pentru persoanele care au un stomac mai sensibil, deoarece nu conține fibra din pulpă, care poate fi nedigerabilă.
3. Sub formă de înghețată în combinație cu alte fructe.
4. În salate de fructe și legume.
5. În deserturi răcoroase de vară.

Consumați pepene verde în zilele toride de vară atât pentru efectul de răcorire și hidratare imediată, cât și pentru conținutul bogat în nutrienți valoroși. Va fi de asemnea o adevarată plăcere pentru papilele gustative. Întroduceti-l într-o alimentație variată, sănătoasă și echilibrată.




Cu drag,

Nutriționist-Dietetician Camelia Meseșan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu