sâmbătă, 8 aprilie 2017

Ce se întamplă atunci când nu beți suficientă apă ?


Apa este esențială pentru viață. Fără apă, oamenii pot supraviețui numai pentru câteva zile. Apa reprezintă  între 60% și 80% și este esențială pentru homeostazia celulară.

Este un nutrient important pentru supraviețuire, cât și pentru prevenirea bolilor netransmisibile, conform unui studiu care a observat trecerea rapidă spre consumul băuturilor calorice. Apa este esențială pentru hrănirea celulară, de aceea este important de menționat faptul că mai mult de jumătate din populația globului suferă de deshidratare, fără să își dea seama de efectele negative asupra organismului.

Câteva dintre efectele deshidratării sunt:
  • scade performanța activității fizice (sportivii pierd între 6-10% apă prin transpirație, iar copii sunt la risc mai mare atunci când fac exerciții fizice deoarece nu pot să recunoască pofta de sete);
  • scade performanța cognitivă ( poate fi întâlnit adesea la tineri și mai ales în zonele cu climat cald: scade concentrarea, vigilența percepția vizuală și se pierde memoria pe termen scurt);
  • deshidratare severă urmată de delir ( adesea întâlnită la persoanele vârstnice și cu demență, incontinență, insuficiență renală );
  • afectează funcția gastro-intestinală ( fluidele din dietă sunt în general absorbite în intestinul subțire proximal, iar rata de absorbție este determinată de rata golirii gastrice la nivelul intestinului subțire,  iar în lipsa apei duce la constipație - tranzit lent gastro-intestinal, scaune rare, dificultate la defecație;
  • sete puternică:
  • oboseală;
  • irascibilitate;
  • gură uscată;
  • urină galbenă; 
  • piele uscată, lipsită de elasticitate;
  • amețeală;
  • crampe musculare;
  • respirație urât mirositoare;
  • dureri de cap;
  • poftă de zahăr/dulciuri;
Semnele unei deshidratări severe: puls accelerat, tensiune arterială mică, pierderea conștiinței, sete excesivă, respirație accelerată, privire în gol, amețeală accentuată, piele extrem de uscată și fragilă, lipsa transpirației chiar și în sezonul cald/exerciții fizice, urină închisă la culoare.

Câtă apă ar trebui să beți zilnic ? 
Cu toții am auzit și am citit că trebuie să bem o cantitate suficientă de apă, dar cât mai exact înseamnă aceasta ? Câtă apă este suficientă apă ?

Pentru că apa joacă un rol atât de important în organism și reprezintă 60% din greutatea noastră corporală este de asemenea și principalul component chimic care leagă toate reacțiile. Fiecare sistem din organismul nostru depinde de cantitatea de apă pe care o consumăm, apa ajută la eliminarea toxinelor din organele vitale, transportă substanțele nutritive la celulele din corp și oferă un mediu umed pentru urechi, nas și țesuturile gâtului. 

Cu toții știm bine-cunoscuta reclamă "Beți 2 litri de apă zilnic." Ei bine, nu e asa. Fiecare organism are nevoi diferite și asta în funcție de vârstă, greutate corporală, alimentație, stare de boală, exercițiu fizic,etc. Toate acestea se pot calcula cu formula "0.35/kg corp" și astfel veți obține cantitatea de apă pe care trebuie să o consumați, însă nu trebuie să uitați de celelalte de mai sus. Modelul american susține că se poate împărți greutatea fiecărui la 2 și atunci veți consuma jumătate din greutatea dumnevoastră. 

De ce să bei multă apă dimineața ? 
1. Ajută la echilibrarea sistemului limfatic, ajutând glanda să-și exercite funcțiile zilnice, echilibrează fluidele corporale și luptă cu infecțiile.
2. Face pielea să aibă un aspect strălucitor prin eliminarea toxinelor.
3. Ajută la pierderea în greutate prin accelerarea digestiei.
4. Stimulează reînoirea sângelui și a celulelor musculare.
5. Consumând apă pe stomacul gol va ajuta colonul să absoarbă nutrienții mai ușor.

Începeți-vă fiecare zi bând apă, este singurul aliment care nu are calorii și este vital pentru organism. Adoptați acest obicei zilnic și organismul se va obișnui, și astfel veți putea evita deshidratarea. Aceasta este urmată de o mulțime de efecte secundare, care sunt ușor de evitat dacă consumați cantitatea suficientă de apă zilnic. 

Apa este viața.


Cu drag, 

Nutriționist-Dietetician Camelia Mesesan 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu