sâmbătă, 8 aprilie 2017

Ce se întamplă atunci când nu beți suficientă apă ?


Apa este esențială pentru viață. Fără apă, oamenii pot supraviețui numai pentru câteva zile. Apa reprezintă  între 60% și 80% și este esențială pentru homeostazia celulară.

Este un nutrient important pentru supraviețuire, cât și pentru prevenirea bolilor netransmisibile, conform unui studiu care a observat trecerea rapidă spre consumul băuturilor calorice. Apa este esențială pentru hrănirea celulară, de aceea este important de menționat faptul că mai mult de jumătate din populația globului suferă de deshidratare, fără să își dea seama de efectele negative asupra organismului.

Câteva dintre efectele deshidratării sunt:
  • scade performanța activității fizice (sportivii pierd între 6-10% apă prin transpirație, iar copii sunt la risc mai mare atunci când fac exerciții fizice deoarece nu pot să recunoască pofta de sete);
  • scade performanța cognitivă ( poate fi întâlnit adesea la tineri și mai ales în zonele cu climat cald: scade concentrarea, vigilența percepția vizuală și se pierde memoria pe termen scurt);
  • deshidratare severă urmată de delir ( adesea întâlnită la persoanele vârstnice și cu demență, incontinență, insuficiență renală );
  • afectează funcția gastro-intestinală ( fluidele din dietă sunt în general absorbite în intestinul subțire proximal, iar rata de absorbție este determinată de rata golirii gastrice la nivelul intestinului subțire,  iar în lipsa apei duce la constipație - tranzit lent gastro-intestinal, scaune rare, dificultate la defecație;
  • sete puternică:
  • oboseală;
  • irascibilitate;
  • gură uscată;
  • urină galbenă; 
  • piele uscată, lipsită de elasticitate;
  • amețeală;
  • crampe musculare;
  • respirație urât mirositoare;
  • dureri de cap;
  • poftă de zahăr/dulciuri;
Semnele unei deshidratări severe: puls accelerat, tensiune arterială mică, pierderea conștiinței, sete excesivă, respirație accelerată, privire în gol, amețeală accentuată, piele extrem de uscată și fragilă, lipsa transpirației chiar și în sezonul cald/exerciții fizice, urină închisă la culoare.

Câtă apă ar trebui să beți zilnic ? 
Cu toții am auzit și am citit că trebuie să bem o cantitate suficientă de apă, dar cât mai exact înseamnă aceasta ? Câtă apă este suficientă apă ?

Pentru că apa joacă un rol atât de important în organism și reprezintă 60% din greutatea noastră corporală este de asemenea și principalul component chimic care leagă toate reacțiile. Fiecare sistem din organismul nostru depinde de cantitatea de apă pe care o consumăm, apa ajută la eliminarea toxinelor din organele vitale, transportă substanțele nutritive la celulele din corp și oferă un mediu umed pentru urechi, nas și țesuturile gâtului. 

Cu toții știm bine-cunoscuta reclamă "Beți 2 litri de apă zilnic." Ei bine, nu e asa. Fiecare organism are nevoi diferite și asta în funcție de vârstă, greutate corporală, alimentație, stare de boală, exercițiu fizic,etc. Toate acestea se pot calcula cu formula "0.35/kg corp" și astfel veți obține cantitatea de apă pe care trebuie să o consumați, însă nu trebuie să uitați de celelalte de mai sus. Modelul american susține că se poate împărți greutatea fiecărui la 2 și atunci veți consuma jumătate din greutatea dumnevoastră. 

De ce să bei multă apă dimineața ? 
1. Ajută la echilibrarea sistemului limfatic, ajutând glanda să-și exercite funcțiile zilnice, echilibrează fluidele corporale și luptă cu infecțiile.
2. Face pielea să aibă un aspect strălucitor prin eliminarea toxinelor.
3. Ajută la pierderea în greutate prin accelerarea digestiei.
4. Stimulează reînoirea sângelui și a celulelor musculare.
5. Consumând apă pe stomacul gol va ajuta colonul să absoarbă nutrienții mai ușor.

Începeți-vă fiecare zi bând apă, este singurul aliment care nu are calorii și este vital pentru organism. Adoptați acest obicei zilnic și organismul se va obișnui, și astfel veți putea evita deshidratarea. Aceasta este urmată de o mulțime de efecte secundare, care sunt ușor de evitat dacă consumați cantitatea suficientă de apă zilnic. 

Apa este viața.


Cu drag, 

Nutriționist-Dietetician Camelia Mesesan 

miercuri, 22 februarie 2017

Ce impact are asupra organismului un stil de viață sănătos și echilibrat ?

Adoptarea unui stil de viață sănătos și echilibrat este deosebit de benefic pentru organism, cu atât mai mult printr-o traducere liberă înseamnă și îmbunătățirea calității somnului, practicarea unei activității fizice, un consum adecvat de lichide și binențeles, o alimentație variată și regulată.

În linii mari și late, impactul pozitiv asupra organismului este adus de complexul de vitamine și minerale, antioxidanți, fibre alimentare, proteine de calitate superioară, lipide nesaturate și carbohidrați complecși și poate fi regăsit în multitudinea de alimente și preparate pe care le consumăm zilnic:

Păr sănătos și unghii puternice: Vitamina A, complex de B, E, C, Acid Folic, Fier și Zinc;
Auz bun: Vitamina A, C, E, B12, Acid Folic și Biotină;
Tensiune arterială stabilă: Vitamina C, D, Calciu, Potasiu și Magneziu;
Plămâni sănătoși: Vitamina D, C, E, A;
Ficat sănătos: Vitamina B12 și A;
Sistem imunitar puternic: Vitamina A, C, E și Zinc;
Fertilitate îmbunătățită: Acizi Grași Esențiali Omega 3, Zinc, Fier și Calciu;
Oase sănătoase: Vitamina D, Calciu, Magneziu, Fosfor;
Concentrare bună: Acizi Grași Esențiali Omega 3, Vitamina E, B6, C, B12, D și Acid Folic;
Vedere sănătoasă: Vitamina C, A, E și B12;
Inimă sănătoasă: Acizi Grași Esențiali Omega 3, Vitamina B6. E, C și D;
Nivel de colesterol sănătos: Fibre alimentare, Vitamina C, E, Acizi Grași Omega 3 și Carotenoide;
Digestie bună: Fibre alimentare, Vitamina C, B12 și Niacină;
Nivel de zahăr în sânge bun: Vitamina C, D și complex de B;
Piele sănătoasă: Vitamina A, C, E, D și Biotină;
Țesut musculos sănătos: Vitamina B12, E, A și Fier;
Articulații sănătoase: Calciu, Vitamina C, D și Acizi Grași Esențiali Omega 3;
Energie crescută: Complex de B.
  1. Ce alimente conțin acești nutrienți valoroși: 
  • Vitamina A: piesici, mango, caise, dovleac, morcovi, ardei roșu iute, cartofi dulci, spanac, ton, pește, ouă,etc.
  • Vitamina B6: banane, avocado, morcovi, cartofi, cereale integrale, orez brun, alune, nuci, ovăz, semințe de floarea-soarelui;
  • Vitamina C: portocale, căpșuni, lămăi, mango, grepfruit, ardei roșu și verde, varză de bruxelles, varză, conopidă. broccoli, asparagus, kale, ceapă. ridichi și pătrunjel verde;
  • Vitamina D: ciuperci, cereale fortifiate, sardine, somon, ouă, ficat, ton;
  • Vitamina B12: somon, ton, ficat, lapte, carne, brânză;
  • Vitamina E: uleiuri vegetale și nuci, semințe de floarea-soarelui, migdale;
  • Acid Folic: portocale, asparagus, spanac, ciuperci, legume cu frunze verzi, orez brun, linte, cereale integrale, carne de vită, pui, miel, brânză, ton, lapte.etc;
  • Fier: tofu, carne de vită și pui, ficat, legume cu frunze verzi, linte, soia, fasole;
  • Zinc: ciuperci, cereale integrale, nuci pecan, ouă, iaurt, pește, ficat, sardine, carne de vită;
  • Calciu: smochine, portocale, leguminoase, varză, conopidă, migdale, semințe de susan, lactate;
  • Magneziu: banane, caise, grepruit, avocado, spanc, broccoli, iaurt, orez brun, tofu, somon;
  • Potasiu: banane, portocale, pepene roșu, prune, avocado, spanac, morcovi, cartofi, cartofi dulci, ciuperci, linte, lapte, iaurt și carne slabă.
2. Farfuria sănătoasă cuprinde:
3. Câte porții din nutrienți: 
  • 6-8 porții de carbohdrați/zi
  • 5-6 porții de fructe și legume/zi
  • 3 porții de carne, pește, ouă, proteine/zi
  • 3 porții de lactate/zi
Practicarea unui sport sau a unei activități zilnice chiar și 30 minute (circuit mai intens) va ajuta la contruirea masei musculare si în procesul de slăbire și menținere, deoarece o cantitate mai mare de masă musculară decât țesut adipos va crește metabolismul/arderile considerabil. Un consum adecvat de apă zilnic, ceaiuri neîndulcite și supe este indicat pentru a hrăni celulele corpului, iar un somn odihnitor de 7-8 ore face bine atât la frumusețe, cât și la sănătate.

Așadar, pentru a putea beneficia de acești nutrienți esențiali și valoroși, adoptați un stil de viață sănătos și echilibrat, într-un mod treptat și cu multă răbdare, iar dacă nu reușiți, puteți apela la un specialist în nutriție pentru a vă ajuta în scopul propus! 


Cu drag, 
Nutriționist-Dietetician Camelia Meseșan

vineri, 13 ianuarie 2017

Știați că unele alimente devin toxice atunci când sunt reîncălzite ?


Atunci când vine vorba de anumite feluri de mâncare, indiferent dacă sunt sănătoase și delicioase, proaspete sau vechi de 1-2 zile, acestea își pierd proprietățile nutritive și beneficiile pentru sănătate și pot cauza intoxicații alimentare odată cu reîncălzirea în cuptorul cu microunde.

Este esențial ca microundele să lipsească ori să fie mai mult ca decor în bucătăria fiecăruia și să fie folosit doar pentru anumite tipuri de alimente sau în când ne grăbim. Unele studii susțin faptul că radiațiile emise de microunde scad pH-ul urinei (pH acid 0 - pH alcalin 14, un pH normal trebuie să se situeze la scara 7.30-7.40), scad hemoglobina din sânge (anemie), cresc riscul alergiilor alimentare și prolifică formarea celulor micronucleelor (caracteristică a cancerului). Din moment ce efectele sunt negative pentru sănătate, cu siguranță se pierd și majoritatea proprietăților nutritive.

Mâncarea trebuie să se consume proaspătă, iar în cazul în care se consumă a doua zi, luați în vedere aceste alimente care nu sunt indicate a fi reîcălzite:

1. Brânza:
  • calitatea nutritivă a acestuia scade după reîncălzirea la cuptorul cu microunde;
2. Usturoi:
  • după doar un minut de expunere la microunde, proprietățile sale anticancerigene și antiinflamatoare dispar cu desăvârșire;
3. Broccoli:
  • aceleași pierderi precum la usturoi;
4. Spanacul: 
  • spanacul este o legumă cu frunze verzi plină de antioxidanți și fibre alimentare, dar din păcate conține nitrați, care se transformă în nitriți și nitrozamine carcinogene;
5. Țelina:
  • Este o legumă ideală pentru supe, ciorbe, piureuri, dar conține nitrați, precum spanacul și se transformă în nitriți și nitrozamine carcinogene.
6. Ouăle:
  • omleta din ouă devine toxică, deci este ideal să fie consumată într-un sandwich sau salată pentru a evita radiațiile emise;
7. Ciupercile:
  • legume cu un conținut crescut în proteine vegetale, aminoacizi și vitamine, dar greu digerabile, compoziția de proteine se schimbă prin reîncălzire cauzând balonare și dureri de stomac;
8. Cartofii: 
  • își pierd gustul și beneficiile pentru sănătate și pot cauza chiar și botulism (afecțiune cauzată de o toxină, produsă de o bacterie, dacă sunt păstrați în folie alimentară). O variantă mai eficientă  ar fi cartofii piure sau cartofii la cuptor. De asemenea pot fii adăugați într-o salată de legume dacă sunt reci;
9. Puiul: 
  • în cazul cărnii de pui, se întâmplă același lucru precum la ciuperci. Se modifică compoziția de proteine care produce probleme digestive;
10. Sfecla roșie:
  • cea mai bună variantă de consumare este cea crudă, într-o salată sau smoothie. Reîncălzită produce nitriți precum la țelină și spanac;
11. Orezul:
  • Orezul este bogat în vitamine, aminoacizi și minerale, dar mai conține și spori bacteriali care supraviețuiesc chiar și după gătire. Dacă este lăsat la temperatura camerei, sporii se vor înmulți și vor face orezul toxic, reîncălzit la fel. Se consumă proaspăt sau de la frigider a doua zi.

Consumul alimentelor și a felurilor de mâncare crude sau gătite într-un mod sănătos este fundamental și benefic. Variantele proaspete, chiar daca sunt reci, pot fi reîntroduse ușor în alte tipuri de mâncare tocmai pentru a evita pierderea nutrienților și unele efecte negative asupra sănătății. Faceți alegeri alimentare sănătoase în fiecare zi!



Cu drag,
Nutriționist-Dietetician Camelia Meseșan

marți, 3 ianuarie 2017

Cum să reveniți treptat la stilul de viață sănătos după sărbători


       La multi ani! Odată cu sfârșitul sărbătorilor de iarnă, începe perioada de "revenire la normal", de a ne reechilibra stilul de viață și obiceiurile alimentare. Majoritatea dintre noi ne-am bucurat de abundența de mâncăruri, prăjituri și alte preparate delicioase și speciale, dar sper totuși că unii au ținut cont de anumite limite.

Este decisiv să începeți exact de la stilul de viață adoptat de sărbători, mai mult decât atât, nu faceți pași mari, trebuie să aveți răbdare în așa fel încât și organismul dumneavoastră să aibă timp să-și revină în mod natural. Perioada de tranziție trebuie să fie una lentă, să implice echilibru, iar felurile de mâncare să fie din ce în ce mai ușoare, mai slab calorice, mai puțin grase, sărate și dulci și cantități din ce în ce mai normale.

Aveți nevoie de această perioadă de tranziție deoarece este mai complicat să săriți direct de la atâtea feluri de mâncare la doar un pahar de smoothie si 1 porție de quinoa cu legume. Organismul va fi dat peste cap ușor și va reacționa în primul rând asupra sistemului digestiv, urmând apoi dureri de cap și alte efecte negative. Graba strică treaba și aceași regulă se aplică și când vine vorba de sănătatea dumneavoastră.

Nu exagerați cu toate deodată: să mergeți la sală, să mâncați puțin și deficitar din punct de vedere nutritiv și să consumați doar sucuri și supe. Vă veți simți fără energie și apoi veți trebui să compensați. Încercați să vă concentrați pe câteva sarcini, cum ar fi:

  • creșteți consumul de apă
  • creșteți consumul de legume și fructe
  • preparați corespunzător alimentele

Îndeplinind zilnic câteva sarcini vă va ține motivați pe termen lung și treptat veți reveni la stilul de viață de dinainte.

Încercați să reveniți la starea și la kilogramele de dinainte, dar nu peste noapte pentru că este imposibil. Tentațiile sunt multe și veți fi atrași să apelați la tot felul de diete-minune care "topesc" grăsimea de pe abdomen în 3 zile, la curele cu varză sau cu sucuri de fructe care detoxifică și la dieta vecinei de la 3 care deja a slăbit. Toate acestea au rolul de a vă da organismul peste cap și mai tare, veți rămâne dezamăgiți și cu câteva kilograme în plus. Detoxifierea se face în mod natural de către organism, de ficat și de rinichi, nu este necesar să ne îmbuibăm cu sucuri și supe. Este adevărat că ne vom simți mai bine pe moment, dar după 5 zile de "detoxifiere" nu veți mai avea energie de nimic, iar atunci când veți reîncepe să consumați la fel, veți depune kilograme. Este o reacție a organismului, nu încercați să îl păcăliți pentru că este inteligent.

Țineți un jurnal alimentar. Este util și vă va ajuta să vizualizați ce și cât consumați, oferindu-vă un control alimentar.

Dacă totuși nu reusiți acestea, soluția cea mai înțeleaptă este să apelați la un specialist în nutriție care vă poate ajuta să vă reveniți treptat, într-un mod sănătos și echilibrat la stilul de viață de dinainte. 

Nu uitați, răbdarea și perseverența este cheia succesului și nimic nu este mai bun la gust decât felul în care se simte sănătatea! 


Cu drag, 

Nutriționist-Dietetician Camelia Meseșan