luni, 22 august 2016
Crearea unor obiceiuri sănătoase
Felul în care consumăm alimentele, cantitatea pe care o consumăm şi calitatea lor este extrem de importantă, de aceea crearea unor obiceiuri alimentare sănătoase şi nu numai, de la o vârstă fragedă este fundamentală şi este pe termen lung.
În principal, alimentele trebuie consumate în stare proaspătă, însă sunt unele alimente care sunt păstrate mai bine în stare conservată sau congelată. De exemplu, mazărea este recomandabil să se consume în stare congelată în anotimpul rece când nu se găseşte în stare proaspătă. Se preferă metoda congelării în defavoarea conservării deoarece prin adaosul de conservanţi se pierde conţinutul vitaminic, aceasta fiind valabilă şi la celelalte legume sau fructe.
Se pot crea obiceiuri sănătoase prin:
1.Înlocuirea dulciurilor, produselor de patiserie, fast-food-ului cu fructe uscate,seminţe oleaginoase, rondele de legume coapte cu ierburi rafinate,etc.
2.Urcaţi scările în loc să urcaţi cu liftul.
3.Aleargaţi, mergeţi cu bicicleta sau optaţi pentru o plimbare în parc, în locul sedentarismului din faţa televizorului sau faceţi exerciţii în timp ce vizionaţi la tv o emisiune în loc să ronţăiţi ceva.
4.Consumaţi salate de fructe sau iaurturi naturale cu fructe proaspete în locul deserturilor pline de zahăr şi grăsimi.
5.Înlocuiţi maioneza din comerţ cu o porţie de iaurt grecesc.
6.Consumaţi cafea naturală, cât mai simplă, cu îndulcitori naturali ori cu puţin lapte. Se poate opta pentru laptele de soia şi pentru indulcitorul natural ştevie.
7.Consumaţi gustări zilnic. Conferă o senzaţie de saţietate, iar mesele principale vor fi consumate mai puţin "hulpav."
8.De cele mai multe ori, vara mai ales, este indicat să se consume mese uşoare, răcoritoare. În locul unei garnituri cu carne, optaţi pentru o supă de legume sau o supa cremă.
Cantitatea şi calitatea sunt principii de bază într-o dietă echilibrată şi sănătoasă. Consumaţi porţii mici şi dese (interval de 2-3 ore), la ore fixe şi de calitate superioară. Alimentele cât mai naturale şi preparate cât mai uşor sunt cele mai valoroase.
Crearea acestor obiceiuri alimentare şi nu numai, vor ajuta în procesul de adoptare a unui stil de viaţă şi de educare şi a generaţiilor următoare. Acestea duc la prevenirea multor boli, cum ar fi obezitatea infantilă, diabetul de tip 1, probeleme cardio-vasculare,etc.
Creaţi-vă şi dumneavoastră obiceiuri sănătoase şi echilibrate şi veţi avea de câstigat!
Cu drag,
Nutriţionist-Dietetician Camelia Meseşan
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu