Sănătatea are zâmbet. Sănătatea are gust. Sănătatea se vede pe chipul unui om, așa că profitați de sosirea timidă a primăverii și optați pentru un stil de viață sănătos și echilibrat. Acest anotimp vă permite o paletă de culori de vitamine, minerale și antioxidanți și nu numai, foarte valoroase organismului nostru după o iarnă lungă și friguroasă.
Pentru a beneficia complet de gama largă de fructe, legume și leguminoase, e nevoie să consumi cel puțin 5 porții de legume și fructe, în mare parte proaspete și sub alte forme și cel puțin 3 porții de leguminoase pe săptămână.
Primavara este anotimpul ideal pentru a adopta obiceiuri sănătoase, mai precis pentru a înlocui obiceiurile alimentare mai puțin sănătoase din timpul iernii. Este totodată, anotimpul ideal pentru a face mișcare, așadar, sunt deja două avantaje prețioase de care puteți beneficia dacă doriți ca sănătatea dumneavoastră să aibă un zâmbet larg.
Câteva sfaturi pentru a adopta cele mai bune obiceiuri alimentare de-a lungul primăverii:
1. Legumele și fructele de primavară se găsesc peste tot în acest anotimp, dar este esențial să optați pentru variantele din piață de la fermieri, astfel veți beneficia de maximul de substanțe nutritive și vă veți feri de substanțele chimice conținute.
Vă puteți forma următoarea listă de cumpărături:
Legume și leguminoase:
- Mazăre verde: bogată în Vitamina C și tiamină, previne depresia și ajută persoanele care suferă de alergii;
- Anghinare: optează pentru varianta proaspătă, pentru conținutul în inulină, un probiotic natural care ajută digestia și care dă un gust mai bun mâncării prin stimularea papilelor gustative;
- Sparanghel: un pachet de Vitamina K, A, proteine și acid folic ajutând la transportul calciului în oase și la stimularea sistemului imunitar;
- Fasole verde: bogată în fibre, fier și proteine, reduce colesterolul;
- Salată verde: plină de antioxidanți, conferă senzație de sațietate rapidă;
- Rucola: sursă de magneziu, ajută la întărirea sistemului osos;
- Ridichi: consumate împreună cu broccoli, luptă pentru prevenirea cancerului. Sursă bună de Vitamina C, iar frunzele conțin Vit.C, proteine și calciu;
- Ceapă verde: antioxidant, benefic în reglarea tensiunii arteriale, reducând riscul bolilor de inimă;
- Spanac: sursă bogată în Vit. C, betaină, luteină, zeaxantină și acid folic, conferă energie și stimulează sistemul imunitar.
- Căpșuni: fibre și Vit. C, scad tensiunea arterială și previn bolile de inimă;
- Cireșe: potasiu, antioxidant și fibre, au puține calorii;
- Caise: beta-caroten, potasiu, fibre și Vit. C, au și mai puține calorii precum cireșele;
- Fructe de pădure: bogate în antioxidanți, luptă împotriva radicalilor liberi.
Pe lângă această listă, optați pentru carne de calitate înaltă, pui, curcan din surse cât mai naturale, pește din surse sigure, evitați grăsimile saturate. Înlocuiți consumul de cereale rafinate cu cerealele integrale, evitați excesul de zahăr rafinat, optați pentru fructe proaspete. Evitați alimentele sărate și limitați consumul, consumați apă!
Faceți cât mai multă mișcare, vremea de afară vă permite să faceți orice sport doriți dumneavoastră. Cel puțin 30-45 minute de mișcare este extrem de benefică pentru întreg organismul și pentru starea dumneavoastra, ajutându-va să obțineți zâmbetul acela larg.
Adoptați un stil de viață sănătos și echilibrat și cu siguranță veți avea un zâmbet de invidiat. Sănătatea are zâmbet, nu refuza să zâmbești cât mai des!
Cu drag,
Nutriționist-Dietetician Camelia Meseșan
P.S. Pentru mai multe sfaturi, întrebări sau consultații în nutriție online mă puteți contacta la adresa de e-mail: camelia.messesan@yahoo.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu