Între alimentația aleasă și
felul în care te simți din punct de vedere emoțional este o legătură extrem de
strânsă, așa că fiecare aliment în parte trebuie ales ținând cont și de acest aspect.
Alimentul în sine,
reprezintă acel produs mai mult sau mai puțin natural care îi asigură omului
energia necesară derulării tuturor proceselor biologice, intelectuale, fizice,
dar și valoroșii nutrienți responsabili în construcțiile și modificările
celulare.
Alimentația reprezintă “stâlpul”
esențial în dezvoltarea fizică și psihică. O alimentație sănătoasă și echilibrată se corelează din
start cu o bună dispoziție și energie. Este
foarte important ce mâncăm, cât mâncăm, când și cum și absolut necesar să avem mese regulate,
echilibrate și bogate în nutrienți, să ne odihnim suficient și să facem
mișcare.
Alimentul nu este
doar materie și energie, ci și informație, așadar odată ingerat acesta produce
în organism o serie de procese. Mecanismele prin care alimentația afectează starea de
spirit și nu numai sunt multe.
Nutrienții sunt responsabili pentru
menținerea echilibrului interior. Proteinele catalizează diferite reacții biochimice în
organism, mențin integritatea răspunsului imun și autoimun al organismului. Lipidele
au rol energetic, structural, imuno-protector, de accelerare a organismului și
ca substanță de rezervă, iar glucidele au rol energetic și structural. Fibrele alimentare, fitonutrienții, vitaminele și mineralele asigură protecția
organismului, reglează funcțiile inimii, îmbunătățesc tranzitul
intestinal, protejează structura osoasă și sunt implicate în majoritatea
proceselor metabolice și biologice.
Privarea organismului de somn, mai puțin de 6 ore pe noapte duce în final la anumite dezechilibre, care duc la schimbarea stării de spririt.
Creierul nostru se hrănește cu glucoză, astfel aceasta este principala sursă de glucid a
organismului. Toate alimentele care
conțin carbohidrați sunt metabolizate de organismul nostru până la glucoză,
aceasta reprezintând principalul “combustibil” al
creierului (alături de corpii cetonici). Când glicemia
crește, glucoza prezintă numeroase efecte asupra țesuturilor
din organism, asupra celulelor, putând avea efecte toxice și crează suișuri și
coborășuri ale dispoziției.
Hormonii sunt substanțe chimice secretate de glandele endocrine, cu
rol de “mesageri” eliberați în sânge. Aceștia influențează modificările fizice,
fiziologice și comportamentale având rol
în creștere, metabolism, sexualitate, reproducere, somn, funcționalitatea
diverselor organe și pentru adaptarea continuă la mediu.
Conform unor studii, persoanele care dorm mai puțin
de șașe ore pe noapte prezintă un risc cu 50% mai mare de a face infecții
virale și de avea boli cardiovasculare. Privarea somnului este asociată de
asemenea cu boli mintale, de exmplu declinul mintal și mâncatul excesiv, iar
după doua sau mai multe nopți nedormite la rând, oamenii devin psihotici.
Somnul reprezintă barometrul
sănătății corpului fiind esențial în buna funcționare și în longevitatea
organismului. Acesta este folosit în antrenarea acelei părți a creierului responsabile
pentru creativitate și stabilește acel cod pe care mintea îl va folosi în
viitor pentru resetarea și eliberarea sistemului în fiecare noapte.
Cauzele dezechilibrelor emoționale
Starea de iritabilitate cunoaște
mai multe cauze, trei dintre ele fiind deficiențele nutriționale, stresul și
privarea de somn. Un exemplu ar fi cafeaua, care
conține cofeină, iar aceasta consumată
în exces poate da stări de anxietate sau de iritabilitate.
Lipsa acizilor omega 3 poate
duce la stări de nervozitate accentuată. Aceștia se găsesc în peștele de apă
rece (păstrăvul) și în surse vegetale, cum ar fi nucile și legumele.
Apa este esențială vieții, de
aceea este absolut necesară pentru buna funcționare a organismului și influențarea
unei stări bune de dispoziție. Un studiu din anul 2009, efectuat pe atleți
denotă faptul că lipsa de apă din organism duce la stări de nervozitate, anxietate.
Pentru fi relaxat și calm
Semințele de dovleac, vegetalele
cu frunza verde la culoare și migdalele conferă beneficii datorită conținutului
în magneziu ce dă o stare de relaxare și înlătură stresul. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Medical
Hypotheses 150 de miligrame de magneziu
pe zi amplifică buna dispoziție.
În plus, un pahar de vin roșu pe săptămână crește nivelul adrenalinei
în corp și este recomandat datorită stării de relaxare induse și a unei memorii mai bune.
Pentru a te simți fericit
Alimentele precum sparanghelul, fasolea, floarea-soarelui, mazărea,
gălbenușul, spanacul, peștele și carnea de pui induc o stare de bine și îți dau
poftă de viață.
Ceapa, salata si roșiile conțin crom, acesta fiind esențial în producerea
insulinei, având capacitatea de a regla nivelul zahărului din organism, fără
producerea fluctuațiilor de dispoziție. Un studiu realizat pe probleme psihiatrice
din 2003 arata ca 70% dintre persoanele ce suferă de depresie au înregistrat o
îmbunătățire a stării de sănătate după ce au luat suplimente cu crom
timp de 8 săptămâni.
Pentru mai multă energie
Combinația
dintre spanac, piper, scoici, fructe de mare și vitamina C va ajuta organismul
să înlăture stresul și să dea o stare de energie. De asemenea, ouăle, carnea de
miel și de vită conțin tirozină, aceasta crescând
nivelul dopaminei și al noradrenalinei, care te trezesc la viață.
Pentru a nu fi deprimat
Pentru a nu fi deprimat
Ceaiul de
mușețel împreună cu o felie de lămâie calmează
organsimul. Fructele de mare, nucile și
legumele bogate în seleniu ajută în aceași măsură.
În concluzie, o alimentație
echilibrată și sănătoasă va preveni aceste dezechilibre emoționale, iar adoptarea
unui comportament alimentar adecvat va schimba acele stări negative în stări de dispoziție pozitive.
Cu drag,
Nutriționist-Dietetician Camelia Meseșan
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu