Dorești să te simți mai bine, să ai mai multă energie ? Beneficiile activității fizice regulat sunt greu de ignorat și foarte ușor vizibile atât la exterior, cât și la interior, iar acestea sunt indiferent de vârstă, sex sau de condiția fizică.
Reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare care sunt două dintre principalele cauze de deces din S.U.A. Desfășurarea a cel puțin 150 minute de activitatea fizică pe sâptămână previne aceste boli de inimă. Acesta are rolul de a normaliza oscilațiile tensiunii arteriale și de a reduce colesterolul.
Un studiu realizat cu în Providence, Rhode Island de către Carol Ewing Garber, PhD, FACSM în departamentul de cardiologie al Spitalului Memorial denotă faptul că inactivitate fizică este factorul de risc al bolii coronariene ischemice cu un risc de 34,6% și un cost anual estimat de 5,7 miliarde de dolari, în rândul femeilor, ceea ce înseamnă o problemă gravă de sănătate publică.
Un alt studiu, desfășurat în Anglia și publicat în revista "Psychiatry Research" demonstrează că activitatea fizică este extrem de benefică persoanelor care suferă de boli psihice, în special schizofrenie. Au fost incluse un total de 108 pacienți și identificate trei teme principale: influența identității, culturii și angajamentul față de activitatea fizică. Recomandările specifice pentru schizofrenie sunt pentru promovarea activității fizice în acest grup de populație.
Activitatea fizică are rolul de a reduce riscul unei morți premature. Are efecte benefice asupra procesului de îmbătrânire. Oamenii care fac măcar 1 oră pe zi de activitate fizică au un risc de 40% mai mic, față de cei care fac mișcare mai puțin de 30 minute. Pentru a diminua riscul de îmbătrânire și de o moarte prematură e necesar să faceți cel puțin 150 minute de mișcare pe săptămână.
Reduce riscul de a dezvolta Diabetul Zaharat de tip 2 și Sindromul metabolic, acesta fiind o afecțiune în care există un excces de grăsime în jurul taliei, hipertensiune arterială, HDL colesterol, trigliceride ridicate, și o concentrație mare de zahăr în sânge. Cercetările arată că riscul mai mic al dezvoltării acestor afecțiuni sunt reduse cu 120-150 minute de activitate fizică pe săptămână, de intensitate moderata și activitate aerobica.
Exercițiile fizice îmbunătățesc starea de spirit. Chiar și 30 minute pe zi are rolul de a stimula diverse substanțe chimice din creier, cum ar fi endorfina și serotonina, care îți dau o stare de fericire instantanee.
Reduce riscul de cancer, în special cel de sân și de colon. Un studiu arată faptul că persoanele care fac mai puțină mișcare au un risc mai mare cu 50% de a dezvolta cancer colon, iar femeile care fac mai puțină mișcare sunt mai predispuse de a dezolta cancer de sân față de cele care efectuează cel puțin 30 minute pe zi.
Activitatea fizică este și relaxantă, distractivă și poate fi o modalitate excelentă de a pierde timpul. Activitățile fizice din timpul verii, cum ar fi: înotul, mersul cu bicicleta, plimbările lungi prin parc și alergarea au rolul de a îți da o stare de bine și de a te bucura de natură.
Evită sedentarismul și alege înțelept! Activitatea fizică este esențială, extrem de benefică pentru organism și este și un mod distractiv de ați petrece timpul cu prietenii sau familia.
Cu drag,
Nutriționist-Dietetician Camelia Meseșan