vineri, 13 ianuarie 2017

Știați că unele alimente devin toxice atunci când sunt reîncălzite ?


Atunci când vine vorba de anumite feluri de mâncare, indiferent dacă sunt sănătoase și delicioase, proaspete sau vechi de 1-2 zile, acestea își pierd proprietățile nutritive și beneficiile pentru sănătate și pot cauza intoxicații alimentare odată cu reîncălzirea în cuptorul cu microunde.

Este esențial ca microundele să lipsească ori să fie mai mult ca decor în bucătăria fiecăruia și să fie folosit doar pentru anumite tipuri de alimente sau în când ne grăbim. Unele studii susțin faptul că radiațiile emise de microunde scad pH-ul urinei (pH acid 0 - pH alcalin 14, un pH normal trebuie să se situeze la scara 7.30-7.40), scad hemoglobina din sânge (anemie), cresc riscul alergiilor alimentare și prolifică formarea celulor micronucleelor (caracteristică a cancerului). Din moment ce efectele sunt negative pentru sănătate, cu siguranță se pierd și majoritatea proprietăților nutritive.

Mâncarea trebuie să se consume proaspătă, iar în cazul în care se consumă a doua zi, luați în vedere aceste alimente care nu sunt indicate a fi reîcălzite:

1. Brânza:
  • calitatea nutritivă a acestuia scade după reîncălzirea la cuptorul cu microunde;
2. Usturoi:
  • după doar un minut de expunere la microunde, proprietățile sale anticancerigene și antiinflamatoare dispar cu desăvârșire;
3. Broccoli:
  • aceleași pierderi precum la usturoi;
4. Spanacul: 
  • spanacul este o legumă cu frunze verzi plină de antioxidanți și fibre alimentare, dar din păcate conține nitrați, care se transformă în nitriți și nitrozamine carcinogene;
5. Țelina:
  • Este o legumă ideală pentru supe, ciorbe, piureuri, dar conține nitrați, precum spanacul și se transformă în nitriți și nitrozamine carcinogene.
6. Ouăle:
  • omleta din ouă devine toxică, deci este ideal să fie consumată într-un sandwich sau salată pentru a evita radiațiile emise;
7. Ciupercile:
  • legume cu un conținut crescut în proteine vegetale, aminoacizi și vitamine, dar greu digerabile, compoziția de proteine se schimbă prin reîncălzire cauzând balonare și dureri de stomac;
8. Cartofii: 
  • își pierd gustul și beneficiile pentru sănătate și pot cauza chiar și botulism (afecțiune cauzată de o toxină, produsă de o bacterie, dacă sunt păstrați în folie alimentară). O variantă mai eficientă  ar fi cartofii piure sau cartofii la cuptor. De asemenea pot fii adăugați într-o salată de legume dacă sunt reci;
9. Puiul: 
  • în cazul cărnii de pui, se întâmplă același lucru precum la ciuperci. Se modifică compoziția de proteine care produce probleme digestive;
10. Sfecla roșie:
  • cea mai bună variantă de consumare este cea crudă, într-o salată sau smoothie. Reîncălzită produce nitriți precum la țelină și spanac;
11. Orezul:
  • Orezul este bogat în vitamine, aminoacizi și minerale, dar mai conține și spori bacteriali care supraviețuiesc chiar și după gătire. Dacă este lăsat la temperatura camerei, sporii se vor înmulți și vor face orezul toxic, reîncălzit la fel. Se consumă proaspăt sau de la frigider a doua zi.

Consumul alimentelor și a felurilor de mâncare crude sau gătite într-un mod sănătos este fundamental și benefic. Variantele proaspete, chiar daca sunt reci, pot fi reîntroduse ușor în alte tipuri de mâncare tocmai pentru a evita pierderea nutrienților și unele efecte negative asupra sănătății. Faceți alegeri alimentare sănătoase în fiecare zi!



Cu drag,
Nutriționist-Dietetician Camelia Meseșan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu