marți, 3 ianuarie 2017

Cum să reveniți treptat la stilul de viață sănătos după sărbători


       La multi ani! Odată cu sfârșitul sărbătorilor de iarnă, începe perioada de "revenire la normal", de a ne reechilibra stilul de viață și obiceiurile alimentare. Majoritatea dintre noi ne-am bucurat de abundența de mâncăruri, prăjituri și alte preparate delicioase și speciale, dar sper totuși că unii au ținut cont de anumite limite.

Este decisiv să începeți exact de la stilul de viață adoptat de sărbători, mai mult decât atât, nu faceți pași mari, trebuie să aveți răbdare în așa fel încât și organismul dumneavoastră să aibă timp să-și revină în mod natural. Perioada de tranziție trebuie să fie una lentă, să implice echilibru, iar felurile de mâncare să fie din ce în ce mai ușoare, mai slab calorice, mai puțin grase, sărate și dulci și cantități din ce în ce mai normale.

Aveți nevoie de această perioadă de tranziție deoarece este mai complicat să săriți direct de la atâtea feluri de mâncare la doar un pahar de smoothie si 1 porție de quinoa cu legume. Organismul va fi dat peste cap ușor și va reacționa în primul rând asupra sistemului digestiv, urmând apoi dureri de cap și alte efecte negative. Graba strică treaba și aceași regulă se aplică și când vine vorba de sănătatea dumneavoastră.

Nu exagerați cu toate deodată: să mergeți la sală, să mâncați puțin și deficitar din punct de vedere nutritiv și să consumați doar sucuri și supe. Vă veți simți fără energie și apoi veți trebui să compensați. Încercați să vă concentrați pe câteva sarcini, cum ar fi:

  • creșteți consumul de apă
  • creșteți consumul de legume și fructe
  • preparați corespunzător alimentele

Îndeplinind zilnic câteva sarcini vă va ține motivați pe termen lung și treptat veți reveni la stilul de viață de dinainte.

Încercați să reveniți la starea și la kilogramele de dinainte, dar nu peste noapte pentru că este imposibil. Tentațiile sunt multe și veți fi atrași să apelați la tot felul de diete-minune care "topesc" grăsimea de pe abdomen în 3 zile, la curele cu varză sau cu sucuri de fructe care detoxifică și la dieta vecinei de la 3 care deja a slăbit. Toate acestea au rolul de a vă da organismul peste cap și mai tare, veți rămâne dezamăgiți și cu câteva kilograme în plus. Detoxifierea se face în mod natural de către organism, de ficat și de rinichi, nu este necesar să ne îmbuibăm cu sucuri și supe. Este adevărat că ne vom simți mai bine pe moment, dar după 5 zile de "detoxifiere" nu veți mai avea energie de nimic, iar atunci când veți reîncepe să consumați la fel, veți depune kilograme. Este o reacție a organismului, nu încercați să îl păcăliți pentru că este inteligent.

Țineți un jurnal alimentar. Este util și vă va ajuta să vizualizați ce și cât consumați, oferindu-vă un control alimentar.

Dacă totuși nu reusiți acestea, soluția cea mai înțeleaptă este să apelați la un specialist în nutriție care vă poate ajuta să vă reveniți treptat, într-un mod sănătos și echilibrat la stilul de viață de dinainte. 

Nu uitați, răbdarea și perseverența este cheia succesului și nimic nu este mai bun la gust decât felul în care se simte sănătatea! 


Cu drag, 

Nutriționist-Dietetician Camelia Meseșan 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu