duminică, 9 octombrie 2016

Complianța pacientului pe durata planului de nutriție personalizat


            Rezultatele unui plan de nutriţie personalizat ţine în mare parte de complianţa pacientului.
            Neimplicarea unui pacient în ceea priveşte urmarea unui plan de nutriţie, regim sau tratatament medicamentos poate fi o ameninţare la adresa stării de sănătăte, dar implică de asemenea şi costuri din punct de vedere financiar, uneori semnificative.
În anumite stări de boală, mai mult de 40% dintre pacienţi prezintă riscuri de neînţelegere, uitare sau ignoare a sfatului unui specialist. Mai mult de atât, s-au efectuat numeroase studii pe durata a zeci de ani pentru îmbunătăţirea aderenţei unui pacient, însă nicio strategie nu s-a dovedit câştigătoare. Este posibil, totuşi, ca unii factori-cheie să contribuie într-o mică sau mare măsură, cum ar fi:

  • Evaluarea realistă a cunoştinţelor şi mecanismul de înţelegere al pacienţilor;
  • Modul de percepere a efectelor pozitive asupra unui plan de nutriţie/regim alimentar;
  • Comunicarea clară şi eficientă dintre pacient şi specialistul în nutriţie; 
  • Încrederea transmisă de către specialist spre pacient;
  • Relaţia terapeutică dietetician-pacient.
Totodată, modul de deschidere a unui pacient faţă de specialist, contează enorm de mult. De exemplu, credinţele sale, atitudinile, anumite stări, norme de context cultural, anumite afecţiuni (depresia), şi recunoaşterea altor probleme de sănătate, sunt cruciale în aderarea şi complianţa acestuia înainte şi pe durata planului de nutriţie personalizat. 

Este esenţială comunicarea clară şi răbdarea atunci când apar impasuri, uşurând munca din ambele părţi pentru că fiecare pacient percepe diferit recomandările nutriţionale, sfaturile sau anumite indicaţii, de aceea e important de la bun început ca totul să fie clar şi transmis într-un mod cât mai uşor. O colaborare eficientă, corectă şi reciprocă poate creşte şansele unei aderanţei mai bune în ceea ce priveşte pacientul, crescând satisfacţia acestuia şi remediind rezultatele pe o perioadă îndelungată. O aderenţă bună va face pacientul să aibă rezultate pozitive care îl vor ajuta pe parcursul planului de nutriţie personalizat.Cu drag, 
Nutriţionist-Dietetician Camelia Meseşan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu