marți, 22 septembrie 2015

Alimentele valoroase ale toamnei

             Toamna, sau mai exact echinocțiul de toamnă marchează un punct unic în anul în care ziua și noaptea devin egale. Iarba se transformă din verde în maro, frunzele încep să cadă din copaci, iar temperaturile scad treptat. Toate aceste schimbări naturale ne dau indicii despre cele mai bune alimente pe care le putem consuma toamna.

Toamna este anotimpul ideal pentru a ne pregati pentru sezonul rece și pentru a ne lua necesarul nutritiv menit să ne ajute să avem o imunitate de fier. În acest anotimp avem nevoie de cât mai multă energie, iar alimentele din recolta bogată a toamnei - legume rădăcinoase (usturoi, ceapă, morcov, cartofi, cartofi dulci,etc), dovlecei, alune de pădure, dovleac, semințele oleginoase bogate în antioxidanți, fibre, proteine și acizi grași esențiali, sunt alimentele excelente ale toamnei.
Este deosebit de important să includem în mesele noastre în fiecare zi alimente cât mai colorate, naturale datorită conținutului valoros de nutrienți, cum ar fi: antioxidanți, fibre, proteine, vitamine, minerale, acizi grași esenșiali și lipide. Antioxidanții îi putem găsi într-o gamă largă de alimente viu colorate care ajută la prevenirea unor anumite afecțiuni.
17 alimente valoroase de toamnă:

1. Merele:
Se consumă crude sau coapte, de preferat cu coajă,  pentru a beneficia la maxim de flavonoidele (antioxidanți) conținute.
Beneficii: pline de antioxidanți, 4 grame de fibre/porție.

2.  Varză de Bruxelle:
Preparate în mod corect, acestea conferă un gust senzațional. Au un gust ușor amar, astfel se consumă cu sosuri picante, cimbru și oțet balsamic.
Beneficii: 1/2 cană conține o cantitate mare de vitamina K, sursă excelentă de acid folic și fier.

3. Păstârnac:
Legume asemanătoare morcovului, având însă o culoare mai deschisă, un gust mai dulce, cu aromă de alună. Se prepară alături de cereale, cartofi sau se adaugă în sosuri și supe.
Beneficii: sursă bogată în potasiu și fier.
4. Perele:
Au un gust dulce și suculent, se consumă atât în stare naturală, cât și coapte. Ideale în preparatele cu carne de rață.
Beneficii: bună sursă de Vitamina C și cupru, 4 grame de fibre/porție

5. Hrean:
O combinație dintre nap și varză, cu specific suedez. Se prepară alături de cartofi, supe, sau sosuri.
Beneficii: sursă excelentă de fibre și de Vitamina C.

6. Conopidă:
Aromă dulce și perfectă pentru garniturile din anotimpul rece. Se consumă la aburi, dar și ca piure sau în supe.
Beneficii: compuși valoroși care ajută la prevenirea cancerului, sursă de fitonutrienți (scad colesterolul rau), excelentă sursă de Vitamina C.

7. Dovlecel:
Are un gust dulce și este ideal cu scorțișoară, ghimbir.
Beneficii:  acizi grași omega 3, Vitamina A.

8. Dovleacul:
Textura umedă și dulce o face ideală pentru plăcinte, prăjituri și chiar budincă.
Beneficii: bogat în potasiu, sursă de fibre și de Vitmina B.

9. Cartofi dulci:
Nutrienții se mențin mai bine preparați la cuptor sau la grill, prin fierbere pierzându-se mai mulți nutienți.
Beneficii: sursă excelentă de Vitamina A, fier, legume antiimflamatoare.

10. Napi:
Legume rădăcinoase cu gust ușor amar.
Beneficii: sursă bogată de Vitamina C, frunzele de napi sunt o sursă excelentă de Vitamina A,K, acid folic.

11. Rodia:
Un fruct bogat în antioxidanți, sucul picant conferă o bază pentru sosurile marinate, semințele fiind ideale în salate.
Beneficii:  un studiu UCLA a demonstrat fapul că sucul de rodie are un nivel antioxidant mai mare ca vinul roșu, bună sursă de Vitamina C, acid folic și folat.

12. Smochine:
Sunt fructe dulci, perfecte în deserturi.
Beneficii: Săracă în grăsimi, sursă bună de fibre și potasiu.

13. Kiwi:
Fruct dulce cu aromă tropicală, ideal în amestec cu capșuni, pepene galben, portocale, ananas.
Beneficii: conține o cantitate mai mare de Vitamina C decât o portocală, sursă bună de potasiu și cupru.

14. Grpfruit:
Bogat în antioxidanți, excelent cu avocado și creveți.
Beneficii: mai mult de 75% din aportul zilnic de vitamina C, bună sursă de licopen și pectină

15. Mandarine:
Fructe dulci și răcoritoare pentru toamnă.
Beneficii: bună sursă de Vitamina C și beta-caroten.

16. Prune:
Fructe dulci și aromate, sursă excelentă de antioxidanți.

17. Struguri:
Sursă excelentă de antioxidanți, flavonoizi.

Profitați de toamnă pentru a beneficia de toți nutrienții esențiali unei stări excelente de sănătate și pentru a fi pregătit de temperaturile scăzute. Mănâncă colorat, natural și echilibrat pentru o toamnă și o iarnă sănătoasă!





Cu drag,

Nutriționist-Dietetician Camelia Meseșan


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu