miercuri, 8 iulie 2015

Importanța gustărilor dintre mese

În gastronomia unor culturi, gustarea reprezintă acel preparat (cald sau rece) care este servit înaintea felului principal la prânz sau cină, de obicei într-o cantitate redusă și cu scopul de a crește apetitul, de a da energie și de a asigura aportul zinic necesar de nutienți.

Includerea gustărilor în fiecare zi atât pentru adulți cât și pentru copii aduce beneficii organismului datorită conținutului mare de vitamine și minerale și prin faptul că previne foamea și supraalimentarea la mesele principale.

Conform unor studii, beneficiile gustărilor cuprind: 
1. Menținerea unei greutăți corporale ideale
2. Pierdea în greutate
3. Prevalența bolilor cronice, metabolice și cardiovasculare
4. Menținerea unei alimentații sănătoase în timpul sarcinii
5. Educarea copiilor și adolescenților în adoptarea unui stil de viață sănătos și echilibrat.
6. Nutrienții valoroși conținuți. 
7.Creșterea perfomanțelor sportive.

   
Un studiu efectuat  pe un grup de adulți din America a comparat persoanele care au sărit peste gustări și cele care au ales să consume gustări. Prevalența excesului de greutate/obezitate a fost semnificativ mai crescută acelor persoane care au sărit peste gustări, decat cele care au avut gustări.
 De ce trebuie sa avem gustări ?

Gustările dintre mese nu îngrașă sau produc alte probleme de sănătate, atâta timp cât alegem corect alimentele din punct de vedere calitativ si cantitativ.

Potrivit unui studiu efectuat pe copii cu vârsta de 7-8 ani din Edinburgh, Scoția, a arătat că introducerea gustărilor în alimentație a contribuit cu peste un sfert din energia lor de zi cu zi și a adus contribuții semnificative aportului de proteine, grăsimi, carbohidrați și fibre.
Unele gustări sunt ideale pentru adolescenți, fiind bogate în calciu, care este important în primele decenii de viață în formarea țesuturilor osoase în viața de adult și în prevenirea osteoporozei la bătrânețe. 
În cazul persoanelor sportive, gustările sunt instrumentul ideal în dezvoltarea masei musculare din timpul exercițiilor fizice. Consumarea a 25-30 g de carbohidrați înainte cu 30 minute de sport îmbunătățește performanța, menține glucoza din sânge și întârzie apariția oboselii.
Deși bătrânețea apare inevitabil, nevoia de nutrienți estea aceași. Gustările sănătoase luate între mese pot juca un rol important în menținerea sănătății și în reducerea bolilor la vârstnici. 
 Gustări sănătoase

Cele mai bune alegeri pentru gustări sănătoase sunt fructele și legumele, semințele oleaginoase, iaurturile și brânzeturile, cerealierele,  datorită conținutului valoros în nutrienți.

Alternative pentru cei ce preferă dulciurile
·         Fructe proaspete: pepene galben, căpșuni, struguri;
·         Fructe uscate: cateva bucăți de mango, stafide, ananas, banane, afine;
·         Lactate: un iaurt degresat + 1 pumn de fructe de pădure/stafide;
·         Biscuiți cu fulgi de ovăz, banane și fructe de pădure.

Alternative pentru cei ce prefară gustările sărate
În loc de chipsuri, alune sărate și prajite, sărățele:
·         Chipsuri din legume la cuptor;
·         1 pumn de nuci/alune (crude);
·         1 pumn de semințe de floare-soarelui/dovleac (crude);
·         250 ml de smoothie din țelină, spanac, morcov și măr.
    
      Alege și tu variantele sănătoase de gustări după bunul plac și nu uita de imporanța lor valoaroasă!



      Cu drag,

      Nutriționist-Dietetician  Camelia Meseșan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu